دستاورد
ذرت علوفه ای

ارقام  شبدر قرمز مقاوم به

بیماری سفیدک سطحی

کشت مخلوط لگومها با گراسهای

یکساله در شرایط دیم



دستاوردها

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

 

انتخاب و معرفی ارقام  شبدر قرمز مقاوم به بیماری سفیدک سطحی

 

مجري دستاورد :افشین روزبهانی

همكار دستاورد :اکبر میر عبدالحق

دوره اجرای طرح (به ماه): 30 ماه

تعداد طرح هاي پژوهشي منجر به دستاورد :

محل ها/ محل اجراي پژوهش : كرج ، بروجرد، اراک

1-     چكيده (مسئله/ اهميت پژوهش/ اهداف پژوهش) :

بيماري سفيدك پودری شبدر در شرايط مساعد به ویژه دراواخر فصل بهار و تابستان گسترش يافته و بصورت اپيدمي در مي آيد و در نتيجه برگهاي شبدر خشك شده و ريزش مي نمايد. با توجه به مسئله تغذية ‌دامها از شبدر و نهايتاً‌ مصرف گوشت و شير دامها در بدن انسان استفاده از سموم قارچ كش در اين محصول بايستي با دقت و حساسيت فراوان صورت پذيرد لذا كشت ارقام مقاوم به اين بيماري اهميت فراوان داشته و لازم است ارقام مناسب كشت در هر منطقه از نظر حساسيت به قارچ عامل بيماري سفيدك مورد مقايسه قرار گيرند.

ازاهداف پروژه میتوان به ارزیابی توده ها و جمعیت های مختلف شبدر قرمز از نظر میزان الودگی طبیعی به قارچ عامل بیماری سفیدک سطحی و شناسایی ارقام مقاوم و بهره­گیری از انها در برنامه های به نژادی جهت انتقال صفات مورد نظر اشاره نمود

توجيه اقتصادي و اجتماعي دستاورد :

بیماری سفیدک پودری شبدر قرمز تقریبا در اکثر مناطقی که این محصول کشت می شود مشاهده میگردد این بیماری در زمانی که هوای گرم و خشک در منطقه حاکم باشد گسترش یافته و موجب کاهش عملکرد و افت کیفیت علوفه میگردد. با توجه به جایگاه شبدر قرمز و سهم ان در تولید علوفه کشور و نیز با توجه به تاثیر منفی بیماری سفیدک سطحی بر کیفیت محصول انجام تحقیقاتی جهت شناسایی جمعیت های متحمل به بیماری که در عین حال از عملکرد قابل قبولی برخوردار باشند به منظور دستیابی به ارقام مقاوم در تحقیقات تکمیلی اتی مهم و ضروری به نظر میرسد.

 

نتايج (مزايا و اثربخشي) : نتایج کلی آزمون مزرعه ای نشان داد از بین ارقام شبدر قرمز جمعیت­های چون  (کلوبارا) ، ( بوسا) و (هانگری) به جهت دارا بودن عملکرد مناسب و متحمل بودن به بیماری سفیدک داخلی برای تحقیقات بعدی در جهت معرفی رقم پیشنهاد می­گردد. 

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

شناسایی هیبرید­های برتر ذرت علوفه­ای جهت کشت در شرایط استان مرکزی

 

مجري دستاورد :افشین روزبهانی

همكار دستاورد :اکبر میر عبدالحق

دوره اجرای طرح (به ماه): 30 ماه

تعداد طرح هاي پژوهشي منجر به دستاورد :

محل ها/ محل اجراي پژوهش : كرج، اصفهان، مشهد، ورامين، نيشابور و اراك

 

1-     چكيده (مسئله/ اهميت پژوهش/ اهداف پژوهش) :

برخي هيبريدهاي ذرت مورد بررسي در اين آزمايش از نظر عملكرد علوفه می توانند از شاهدهای پروژه بهتر باشند. همچنين مي توان براي مناطق مختلف با توجه به تشابه شرايط اقليمي با مناطق مورد آزمايش رقم مناسبي را معرفي نمود.

مقايسه نهائي هیبریدها و شناسائي ارقام برتر علوفه اي و انتخاب بهترين هيبريد يا هيبريدهاي ذرت سيلوئي از ميان هيبريدهاي مورد مطالعه در مناطق مختلف كشور به منظور معرفي رقم يا ارقام ذرت علوفه­اي مطلوب از اهداف این پروژه میباشد.

 

 

2-     توجيه اقتصادي و اجتماعي دستاورد :

تهيه و تامين نياز غذائي جمعيت رو به رشد كشور و بويژه تدارك پروتئين حيواني مورد نياز جامعه در جهت سلامت مردم و حفظ امنيت غذائي، از جمله دغدغه­هاي وزارت جهاد كشاورزي بوده كه سعي نموده اين رسالت را به رغم افزايش ساليانه نيازها در جهت كاهش واردات و حتي رسيدن به خودكفائي و قطع وابستگي از خارج به انجام رساند. در اين راستا ، افزايش توليد ذرت علوفه اي به عنوان يكي از مهمترين مواد اوليه در تغذيه دام مطرح بوده و مورد توجه قرار ميگيرد.

 

نتايج (مزايا و اثربخشي):  با توجه به نتايج حاصل از پژوهشی در طي دو سال آزمايش، هيبريد (HIDO)  از نظر عملكرد علوفه با میانگین 2/71 تن در هکتار از هيبريد ( شاهد KSC704) برتر بوده است گرچه كمي از رقم شاهد ديررستر است. اما هيبريد (80MAY79) از نظر ميزان ماده خشك در موقعيتي بهتر قرار داشت.اما  بر اساس تجزيه و تحليل پايداري به روش AMMI هيبريد  (KSC704) پايداري بيشتري نسبت به ساير هيبريدها داشت و عليرغم برتري عملكرد هيبريد  (HIDO) پايداري كافي براي اين هيبريد برآورد نگرديد.