
بخش تحقيقات علوم دامي
معرفي بخش
مقدمه
بخش تحقیقات علوم دامی در سال 1370 در مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام سازمان جهادسازندگی سابق تشکیل و فعالیتهای تحقیقاتی خود را عملا از سال 1371 آغاز نمود. از سال 1382 بر اساس قانون تشکیل وزارت جهادکشاورزی و در قالب تشکیلات جدید این بخش فعالیت خود را در جهت رسیدن به اهداف و برنامه های تدوین شده دنبال می نماید و تاکنون 30 فقره طرح تحقیقاتی و 10 پایان نامه کارشناسی ارشد در این بخش به انجام رسیده است.
با توجه به اهميت توليد فرآورده هاي دام و طيور جهت تغذيه جمعيت انساني روبه رشد و نيزضرورت حمايت و توسعه توليد و اشتغال در صنعت دام و طيور استان و وجود ظرفيت هاي فراوان موجود مي توان به اهم وظايف اين بخش به شرح ذيل اشاره نمود:
ـ معرفي روشهاي بهره برداري علمي و اقتصادي از منابع غذايي موجود در تغذيه دام و طيور.
ـ شناسايي منابع جديد غذايي دام و طيور.
ـ شناسايي و بهره برداري علمي از ظرفيت هاي گوسفند نژاد فراهانی و کلکوهی.
ـ شناسايي روشهاي بهره برداري پايدار از مراتع در تغذيه دام.
ـ شناسايي الگوهاي مناسب و اقتصادي پرواربندي دام.
ـ شناسايي عوامل موثر در كاهش كمي و كيفي توليدات دامي و نحوه مديريت آنها.
ـ تحقيقات در زمينه استفاده از تكنولوژي كاربردي در توليد فرآورده هاي دامي با هدف كاهش قيمت تمام شده و افزايش كمي و كيفي توليدات.
• گرايشهاي تحقيقاتي
1- تحقیقات گوسفند و بز
عمده وظایف کارشناسان این گرایش در خصوص شناسایی و تعیین احتیاجات نگهداری ، رشد و تولید انواع اکوتیپ های گوسفندی استان، شناسایی ظرفیت های ژنتیکی و تعیین مارکرهای ژنتیکی جهت اهداف افزایش تولیدات دامی می باشد.
2- تحقیقات مدیریت دام و طیور
موضوعاتی مانند بررسی وضعیت جایگاه های دام و طیور در منطقه، بررسی سیستم حاکم بر وضعیت های اقتصادی دامداری، تعیین الگوهای مناسب مدیریتی واحدهای تولیدی و ...از رئوس فعالیت های تحقیقاتی کارشناسان این گرایش تحقیقاتی محسوب می شود.
3- تحقیقات فرآورده های دامی
کارشناسان این گرایش با انجام طرح های تحقیقاتی سعی در ارتقاء و بهبود کیفیت میکربی شیر تولیدی جهت تولید شیر سالم، بررسی امکان تولید صنعتی فراورده های لبنی سنتی، شناسایی و تولید فرآورده های جدید و متنوع لبنی، بررسی امکان تولید پنیر با استفاده از مایه پنیر گیاهی، کاربرد متدهای جدید در آنالیز کیفی شیر، حفظ سلامت مصرف کنندگان مواد لبنی و رفع مشکلات تولید و حمل و نقل شیر دارند.
4- تغذیه دام و طیور
همکاران بخش با انجام پروزه های متعدد سعی در معرفي روشهاي بهره برداري علمي و اقتصادي از منابع غذايي موجود در تغذيه دام و طيور. و شناسايي منابع جديد غذايي دام و طيور و همچنین تعیین ارزش غذایی ضایعات و استفاده از آنها در تغذیه دام به همراه استفاده از روشهای مختلف عمل آوری، دارند.
محورهاي تحقيقاتي
ü بررسي امكان استفاده از ضايعات ، پس مانده ها و بقاياي مزارع و صنايع كشاورزي در تغذيه دام استان
ü بررسي و ارزيابي مشخصه هاي فنوتيپي و ژنتيكي توده هاي دام هاي بومي استان
ü ارزيابي كيفيت و ارزش غذايي و كاربرد منابع جديد در خوارك دام و طيور استان
ü بررسي امكان ايجاد روشهاي پايدار تعادل دام و مرتع
• زمينه هاي تخصصي
· تغذیه دام و طیور
· فیزیولوژی دام
· تکنولوژی فراورده های دامی
• آزمايشگاهها
• پرسنل
هيئت علمي
|
3
|
كارشناش ارشد
|
3
|
كارشناس
|
1
|
نام و نام خانوادگي اعضاء هيئت علمي و كارشناسان بخش تحقيقات دامپروري :
1- رمضانعلی عزیزی، كارشناس ارشد رشته تغذيه نشخواركنندگان، دانشگاه تهران، عضو هيئت علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي مرکزی
2- آزاده میرشمس الهی: كارشناس ارشد رشته تغذیه طیور، دانشگاه تبریز، عضو هيئت علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي مرکزی
3- علیرضا طالبیان مسعودی: دانشجوی دکتری رشته تغذیه دام، دانشگاه رازی
4- سیروس بهادری: كارشناس ارشد رشته فیزیولوژی دام، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، كارشناس تحقيقات مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي مرکزی
5- حمیدرضا پاکبین: دانشجوی كارشناس ارشد رشته بیابان زدایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، كارشناس تحقيقات مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي مرکزی
6- شرفعلی میرزایی: دانشجوی كارشناس ارشد رشته تغذيه طيور، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، كارشناس تحقيقات مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي مرکزی