پنجشنبه, 28 فروردین 1404
دستاوردها

                 مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

 

سيستم پرواربندي گوسفند مبتنی بر محدودیت خوراکدهی

 

مجري دستاورد :رمضانعلی عزیزی

همكار دستاورد :

دوره اجرای طرح (به ماه):

تعداد طرح هاي پژوهشي منجر به دستاورد : 2

محل ها/ محل اجراي پژوهش :اراک

1-     چكيده (مسئله/ اهميت پژوهش/ اهداف پژوهش) :

در ايران پرورش گوسفند عمدتا متكي به مراتع و پس چر مزارع است و مواد متراكم سهم كمي در تغذيه گوسفندان داشتي دارد و از طرفي در اثر چراي بي رويه فرسايش خاك بسيار بالا است و دراثر تغييرات فصلي وزن زنده دام دچار افزايش و كاهش شده و نهايتا  بهره دهي دام ها كم شده است. درمواقع فقر غذايي مي توان فقط جيره نگهداري دام را تامين نمود و بعد از پايان دوره  (دوره محدوديت غذايي) با فراهم نمودن مواد متراكم يا علوفه مرغوب با بهره بردن از پديده رشد جبراني كارايي استفاده ازخوراك را افزايش داده تا حداكثر بهره برداري از منابع موجود حاصل گردد. . هدف از اين مطالعه بررسي  اثر محدوديت دسترسي به خوراك بر ميزان رشد جبراني و تاثير آن بر روي خصوصيات لاشه خوراک مصرفي و بازده غذاييي در بره هاي نر گوسفند فراهاني بود.

 

2-     توجيه اقتصادي و اجتماعي دستاورد :

پس از رفع محدوديت دسترسي به خوراک، مي­تواند بخشي از کمبود رشد خود را جبران نماید. اعمال محدوديت غذايي باعث کاهش چربي اجزاي لاشه و کل چربي لاشه مي شود و خوراک مصرفي در مرحله غذا دهي مجدد افزايش مي يابد

3-     نتايج (مزايا و اثربخشي)

نتايج حاصل از اين آزمايش نشان داد كه محدودیت خوراکدهی در بره های نر پرواری باعث كاهش 25 درصدي  مصرف خوراك، 10 درصد كاهش چربي لاشه و حدود 3 درصد افزايش گوشت لخم گرديد

 

 

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

 

بلوكهاي مکمل غذايی اوره ملاس

 

مجري دستاورد :رمضانعلی عزیزی

همكار دستاورد :

دوره اجرای طرح (به ماه): 24 ماه

تعداد طرح هاي پژوهشي منجر به دستاورد :3

محل ها/ محل اجراي پژوهش : مرکز تحقيقات کشاورزی و منابع طبيعی استان مرکزی اراک- خمین

1-     چكيده (مسئله/ اهميت پژوهش/ اهداف پژوهش) :

كمبود مواد خوراكي مهمترين عامل محدودكننده توسعه دامپروري در كشور است. عمده منابع خوراك دام در مناطق روستايي بقاياي غلات (كاه ها) و پسچر مزارع مي باشد. كيفيت پائين اين منابع خوراكي از نظر پروتئين و مواد معدني باعث گرديده كه نياز دام ها تأمين نشود و نهايتاً باعث كاهش توليد و عملكرد توليد مثل دام ها شده است. در بيشترمناطق آسيا به منظورتکميل جيره غذايي دام ها درمواقع خشکسالي،کمبود خوراک وتقويت خوراک هاي موجود اقدام به ساخت بلوک هاي اوره ملاس حاوي10تا20% اوره ومواد معدني مي نمايند.

از طرفي به دليل توسعه بيابان ها و تخريب فزاينده مراتع، بخش قابل توجهي از منابع خوراکي دام ها شامل پسچر مزارع ، کاه غلات و ساير فرآورده هاي فرعي کشاورزي مي باشد. استفاده کم از ملاس در خوراک نشخوارکنندگان به دليل مايع بودن، مشکلات نگهداري، حمل و نقل وچسبندگي بالاي ملاس مي باشد. از طريق تبديل ملاس و اوره به بلوک هاي آجر مانند، مي توان مشکلات مربوط به استفاده از ملاس به صورت مايع را برطرف کرد. علاوه بر موارد ياد شده اينگونه بلوک ها مي توانند به عنوان ذخيره مواد غذايي درمواقع بروز خشکسالي وسيل يا به عنوان حامل داروهاي مختلف از جمله داروهاي ضد انگل استفاده شوند .

2-     توجيه اقتصادي و اجتماعي دستاورد :

اين تکنولوژی در مناطقی قابل اجرا است که جيره دامهای نشخوارکننده برپايه بقايای محصولات کشاورزی و علوفه های با کيفيت پائين بوده و ازنظر مواد مغذی کمبود دارند. از اين تکنولوژی به عنوان مکمل مواد خوراکی خشبی با کيفيت پائين مانند انواع کاه ها  استفاده می شود.

به ازاي هرکيلو گرم مصرف بلوک مكمل غذايي اوره ملاس مي توان انتظار داشت كه يک کيلوگرم شير اضافي توليد شود

3-     نتايج (مزايا و اثربخشي)

·        کاهش خطرات ناشی از مسمومیت احتمالی درمقایسه با سایر روش های مصرف اوره

·        سهولت روش تهیه بلوک، ماهیت فشرده آن و همچنین تولید سریع و راحتي انتقال، ذخیره و استفاده آسان، از مزیت های این فناوری در شرایط بحرانی هستند.

·        فرایند تخمیر در شکمبه را تحریک نموده، که در نهایت مصرف جیره پایه را درحیوان افزایش می دهد.

·        افزایش سنتز پروتئین میکروبی درشکمبه وکمک به تأمین نیازهای پروتئینی حیوان.

·        افزایش بهره وری و سودمندی خوراک.

·        افزایش بازده تولید شیر از5/0 تا 1 لیتر وچربی از 3/0 تا 5/0 درصد در روز.

·        تأمین سلامتی دام به همراه افزایش عملکرد تولید مثل .

·        بهبود نرخ رشد دام هایی که جیره بر پایه کاه دریافت می دارند.

·        از بین بردن اختلالات احتمالی گوارشی ناشی از مصرف مستقیم ملاس.